Видове памет и запомняне

Познаваме няколко вида памет - сетивна, краткотрайна и дълготрайна.


В сетивната памет, която е изключително кратка и бързо се замества от подаването на нови сигнали, можем да помним миризми, нюанси, отличителните черти на лицето на непознат, с който сме се разминали на улицата и т.н. Тук на помощ идват всичките ни сетива, които са постоянно активни и работят, за да ни информират или дори предпазват в определени ситуации. В зависимост от използваното сетиво тази памет се дели на зрителна, слухова и активно-сетивна.

Част от тези сигнали успяват да преминат или да се насложат в краткотрайната памет. Тук се съхраняват факти, числа, думи, образци и други. Запазват се от няколко секунди до няколко минути, но много лесно могат да бъдат заменени от нови такива. Тези, които съзнанието ни намира за по-важни, на които обърне повече внимание или има допир до тях за повече време преминават в дълготрайната памет. Това, което успеем да запаметим тук е много устойчиво и може да бъде възпроизведено дори след години. Разбира се, възпроизвеждането може да отнеме няколко минути, докато се активират всички необходими части на мозъка с цел подреждане на спомените във времето и пространството. За закрепване на спомените в дълготрайната памет е необходимо периодичното им възпроизвеждане.

Тренирането на паметта много помага за усвояването на нова информация. По този начин се научаваме да използваме по-голям капацитет от мозъка си и да развиваме неговия потенциал за съхраняване, обработка и използване на наличните данни. Новата информация се преобразува в картини и асоциативно се свързва със съществуващите знания. Когато умът е трениран, учим по-бързо и интензивно и можем да използваме пълноценно оставащото ни свободно време. Колко често ни се е случвало да забравим къде сме оставили ключовете си или важен телефонен номер, и отделяме понякога часове, за да ги намерим. Също така тренираният ум става по-остър, креативен. Въображението става по-богато.


Основната техника за трениране на паметта, която използваме ние в Център за неформално образование “АБВГД” включва запомняне чрез картинки и многократно повторение. Разбира се, това се допълва от равномерно количество работа и почивка. Всекидневни упражнения и допълваща информация.


205 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Поставянето на задължения от най-ранна възраст, стимулира самостоятелността и чувството за отговорност на децата. Всяко дете има различно развитие и интереси, но ако имате нужда от идея какво може да