Уроците? Не са толкова трудни!

Ученето е един многостранен и разнообразен процес, който ни позволява да имаме реална представа за себе си, света около нас и как работи той. За това, смятаме, че е важно този процес да е предизвикан от желание и в никакъв случай да не е наказание, за който и да е индивид, а най – вече за детето.

Уроците, които ни дава средата около нас са незаменими, откритията и изводите, които си правим, чрез проучване, са недостижими за сухата и еднообразна теория на урока. Изводите, които сме си извадили от практиката са следните:

- Не можеш да накараш детето да му е интересно и да учи, ако само повтаряш „седни“, „внимавай“, „мисли“ или „научи си урока“, „напиши си домашното“ и т.н. За да бъдат тези процеси ефективни, детето или ученикът трябва да желае да направи домашното си или да научи урока си. Това може да се постигне чрез връзки между предметите и вродения интерес за околната среда. Използвайте това, което е интересно на детето, като тема, и прекарайте всичко, което се сетите през него.

- За да успееш да предизвикаш интереса и да създадеш желание да научи нещо ново, което да остане като дълготрайно знание, трябва да погъделичкаш интереса, да подадеш факти, но и да оставиш голяма част за откриване и научаване.

- Не на последно място, децата са по – малки от нас, с по – малко опит от нас, но не са по – малко от нас! За да бъдеш авторитет, е необходимо да се държиш с тях като с равен, защото те са точно като нас.


Целта на всеки урок е да създаде дълготрайно знание или умение и едновременно с това да остави достатъчно въпроси, за да пробуди желание за продължително учене и постоянно развитие!27 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Поставянето на задължения от най-ранна възраст, стимулира самостоятелността и чувството за отговорност на децата. Всяко дете има различно развитие и интереси, но ако имате нужда от идея какво може да