Как да събудим интерес към математиката?


В този материал ще Ви покажем две игри, които според наши наблюдения децата играят с удоволствие, а едновременно с това - придобиват умения, свързани с математиката.

Стъпките са много лесни: обяснете на малчугана, че сега ще си направите страхотно нещо за игра; извадете необходимите материали; ръководете процеса, като оставите детето да участва активно; обяснете правилата за игра; оставете детето да се забавлява!


Игра No.1: Пъзел от цифри

Можете да използвате за модел снимката или да измислите собствен дизайн, можете да направите числата от 1-10 или дори от 1-100!

Стъпките:

1. Изрежете от картон еднакви правоъгълници, според броя на числата, които искате да направите;

2. От едната страна на картона напишете числата, а от другата - направете точките (за да бъдат еднакви, можете да използвате монета);

3. С ножица разрежете внимателно посредата, като целта е всяка плочка да бъде разрязана по различен модел, за да не съвпада с друга, но и самите модели не трябва да се различават много.

4. Мъникът е готов за игра!


Игра Nо.2: Числа и пулчета

Можете да използвате картон или да очертаете числата с топъл силикон и да изчакате да изстине.

Стъпките:

1. Пригответе числата, според начина, по които сте избрали;

2. По същия начин направете пулчетата, като трябва да съобразите броя им със сбора на числата;

3. Ако сте работили със силикон, можете да оцветите материалите с темперни бои и да изчакате да изсъхнат;

4. Ако сте работили с картон - можете да нарисувате различни елементи по числата и пулчетата, за да бъде по шарено;

5. Готови сте за игра!

! Можете да направите и знаците за +, –, х, : - така играта ще е по-сложна, но и по-продуктивна!


Използвайте въображението си, давайте на децата различни материали за игра! В днешно време е по-трудно децата да играят на улицата пред блока, както сме играли ние! Но все още можем да им подсигурим забавно и полезно детство, каквото сме имали ние! Има безкрайно много игри, които стимулират логическа мисъл, фантазия, фина и груба моторика, координация око-ръка, а в същото време не затормозяват детето! Събуждайте интрес, любопитство и любознание!

141 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Поставянето на задължения от най-ранна възраст, стимулира самостоятелността и чувството за отговорност на децата. Всяко дете има различно развитие и интереси, но ако имате нужда от идея какво може да