Довери се на детето си!

Актуализирано: 19.12.2019 г.


Ние от Център за неформално образование „АБВГД“ виждаме потенциала на децата и го развиваме чрез разнообразни, интерактивни и иновативни методи.

Образованието и обучението не трябва да бъдат само на теория, затова им създаваме среда за практиката, а игрите са забавни и едновремено с това полезни. Всеки един от нас смята, че работата с деца не е работа, а призвание и сме готови да дадем всичко за да подпомогнем и развием заложеното във всеки малчуган.

Наша мисия е да обединим различни направления и философии, за да постигнем възможно най-добър индивидуален резултат с децата.

На какво е хубаво да наблегнат родителите от различните възрастови групи на децата?

Като за начало до третата година е изключително важно детето да се чувства обичано и подкрепяно. За тази възраст е характерно детето да разчита на родителите си и да не желае да се откъсва от тях. Въпреки това, за да улеснят бъдещото отделяне е редно родителите да намерят местенце и хора, на които да могат да поверят детето си за някой друг час, поне няколко пъти седмично. Също така в тази възраст децата разузнават света около себе си, а този процес не бива да бъде прекъсван - колкото и да е трудно за една майка да гледа как детето й прави нещо, което не съответства със стандартите й, тя трябва да демонстрира доверие към малкото си детенце. Децата трябва да играят с най-разнообразни материали, за да развиват сензорните си възприятия и да опитват най-различна храна, за да усещат цветовете на света около себе си.

Между третата и шестата година детето трябва да може спокойно да остава без родител и да се забавлява. За това мъдрите родители трябва да са развили силна връзка, основана на доверие, с детето си. Тук продължава опознаването на света, но много усилено се включва и опознаването на себе си. Азът започва да се проявява, но основното, което детето усеща отново трябва да бъде любов, съпричастност и да може спокойно да наблюдава разбирателството и комуникацията между хората. Можем да поднесем нови материали, които грабват вниманието и с тях можем да майсторим различни изделия, развивайки фината моторика. Такива подходящи материали са боб, леща, семена, дори корнфлейкс. В този период детето преминава през няколко основни кризи, дължащи се на преоткриването на Аза и осъзнаването, че този Аз е част от големия свят.

В училищната възраст е много важно, освен любовта, детето да усети и отговорността, която носи само за себе си! Нека не забравяме колко е страшно това ново приключение и подпомагаме новите умения, които трябва да се придобият. Идеята тук не е да даваме готови отговори и решения, а да придружим детето през новите загадки и само насочвайки го да подсигурим един добре обигран логически път. Фината моторика продължава да се развива, но става по-лесно, ако към нея поднесем и логически изпитан метод за учене и едновременно с това забавление!


Съветите ни към родителите, които се обръщат към нас с проблемите си:

Никога не забравяйте, че не притежавате детето си! Можете да го насочвате, подпомагате, но не можете да го направите такова, каквото не е. Бъдете разбрани и се отнасяйте към малчугана, като към възрастен човек!

Имайте търпение към децата. Всичко в живота идва, когато му е времето, нито миг по-рано. Същото се случва и с детската психика. Тя приема само и единствено това, за което е подготвена. Не избързвайте и не карайте детето да прави нещо, което не желае!

Можем да бъдем част от семейството Ви и заедно да подарим на децата любов към знанието, забавно и полезно детство, но и най-важното доверете ни се, за пълноценото обучение на детето Ви!

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Поставянето на задължения от най-ранна възраст, стимулира самостоятелността и чувството за отговорност на децата. Всяко дете има различно развитие и интереси, но ако имате нужда от идея какво може да