Бягство от зоната на комфорт

Актуализирано: 19.12.2019 г.


"Излез от зоната си на комфорт!" Това изречение сме го чували поне веднъж в живота си, но какво всъщност значи? Какво следва след това? Необходимо ли е да излизаме от тази така упреквана комфортна зона и защо?

Всъщност "зоната на комфорт" е онова утопично място, в което се чувстваме прекрасно, никой не ни нервира или поставя в неудобни ситуации,освен ние самите. Това е най-опасната, но и най-обичаната от всички зона. Когато сме в нея, не усещаме нуждата да се развиваме, а това съсипва целия ни живот.

След като започнем да опитваме нови неща, тогава ни очаква "зоната на страха", където ще допускаме много грешки, докато се учим, а това може да ни уплаши или ужаси. В такъв момент ще имаме два варианта - връщаме се в "безопасното ни кълбо" или продължаваме напред и преодоляваме трудностите.

Правилната стъпка е именно втората, като чрез нея достигаме, с много труд и постоянство, "зоната на учене". Там обогатяваме познанията си, започваме по-смело да гледаме напред и да опитваме различни неща.

Така, постепенно, достигаме до следващата зона - "зоната на растеж". В нея вече няма да се чувстваме некомфортно, а ще сме готови да следваме мечтите си. Това е новата ни полезна комфортна зона, в която ще има винаги нови предизвикателства, разочарования, но и много успешни проекти и усмивки. В това ново "кълбо" ние ще продължим да се борим, за да постигнем желаното, а страхът и промените няма да ни плашат.


63 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Поставянето на задължения от най-ранна възраст, стимулира самостоятелността и чувството за отговорност на децата. Всяко дете има различно развитие и интереси, но ако имате нужда от идея какво може да