Blog

Безплатното добро, което създава усмивки

by in Uncategorized март 5, 2023

„Безплатното добро, което създава усмивки“

В живота ни е пълно с много интересни и различни неща, за които можем да платим с пари, но най-ценни са онези безплатни добрини, които създават най-големите ни усмивки и които не можем да си купим от никъде.

Доброто може да бъде видяно навсякъде около нас, но онези безплатни добрини, които всъщност са най-важни, могат да бъдат намерени в различни преживявания, емоции, чувства и в обичта към ближния, която може да даваме всеки ден. Любовта, която проявяваме един към друг е от най-съществено значение за доброто в нас. Тази проява често се случва към приятелите, които намираме в живота си- в училище или  другаде, но все някъде ги откриваме. Те са тези, които могат да ни помогнат, да ни разсмеят, да ни подкрепят, да ни дадат идеи или съвети, с които можем да спортуваме, да играем, да се забавляваме и да споделяме откровено емоциите, тревогите и мечтите си. Книгите, които четем, са друг източник на добро за нас. В тях има скъпоценна мъдрост и толкова много истории- хубави, тъжни, весели, смешни… най-различни, но всички те носещи ни толкова добро с посланията си. Снимките, които разглеждаме ни връщат назад, напомнят ни за моментите на щастие, които сме си сътворили. Спомените, които сме имали, ни представят миналото, от което сме взели онова неизмеримо добро,което следваме.
Когато някой прави за друг нещо ей така- от сърце, без да очаква нищо в замяна, се разбира, че има връзка между тези души, а това добро създава най-слънчевите ни усмивки и поражда безрезервно щастие.
А семейството има голяма роля тук. Семейството, освен родителите ни, са онези близки роднини, които ти дават пример за добро. Ако нямате такива хора около вас, имайте поне приятели! Те са онова семейство, което сами си избираме. Изграждайки приятелства правим още едно голямо добро за себе си и околните. Семейството и приятелите ни дават необходимата подкрепа, голямата обич, топлите прегъдки и още много нужни добрини, които  помагат на нас самите да правим света по-добър.
 Благородството, любовта, във всичко около нас, малките жестове, подкрепата, грижата към другите, семейството и приятелите, вярата, която ни дава сила, надеждата, която ни крепи в трудни моменти, мечтите, които ни вдъхновяват, смехът на децата, който ни придава смисъл,  щастието, което може да изпитаме , дарявайки на друг щастие или радост, дори на животните и дамашните си любимци, са огромна част от нещата, които ни правят напълно безплатно по-добри и топлосърдечни, стига да отворим очите, душите и сърцата си за тях.
Слънцето, което ни усмихва и прави животът ни възможен, дните ни по-приятни, по-светли и по-топли, чистият въздух, цветята, песента на птиците красотата на планини и морета, на цялата природа, възможностите на тялото и  ума ни, когато сме в пълноценно здраве…
Богатството от наличието на цялото това добро, което ни заобикаля и можем да открием в себе си, създава множество прекрасни усещания и красиви усмивки по лицата на хората.
   Безплатното добро всъщност е всичко онова в живота, което е безценно и най-значимо! Колкото повече го преоткриваме с благодарност, толкова повече усмивки ще виждаме около нас и ще умеем да даряваме на другите. А това само по себе си е още едно безплатно и прекрасно добро.

Име: Д.К.

Клас: 4.

Години: 10

Училище: ОУ „Васил Левски“

Град: Пловдив

* Текстът е публикуван без редакторска намеса.

One Comment
  1. Браво на детето, има интересни възгледи за доброто и за това как да се изградим добри! Поздравления и на родителите!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *